Nacházíte se: Novinky > Technologie pro výrobu whisky

Technologie pro výrobu whisky

28.04.2016

Ve spolupráci s naším dlouholetým rakouským zákazníkem, který má bohaté zkušenosti se zakládáním sladu a výrobou whisky, jsme uvedli do provozu novou technologii.

Dvouplášťový měděný kotel s plněním 300 litrů a elektrickým vytápěním o výkonu 63kW. Speciální tvar parního dómu zaručuje dokonalé odpařování a aroma alkoholu ze sladu. Chladič a zásobníky na lutr, whisky, úkap a dokap jsou vyrobeny z nerezavějící oceli.

Whisky se většinou destiluje dvakrát, někdy až třikrát. Po první destilaci se obsah alkoholu zvýší na 20%, výsledný produkt má kolem 70%,  při trojnásobné destilaci pak až 85% alkoholu.
Při výrobě whisky se používají destilační kotle se speciální konstrukcí a tvarem parního dómu, který produkuje chuťově hodnotnější destilát. Ačkoliv se destilační kotle jednotlivých výrobců liší tvarem i velikostí, mají jedno společné, a to je měděný materiál. Pokusy s nerezavějící ocelí a jinými kovy se výrazně negativně projevily na chuti a byly proto záhy opět vystřídány tradiční mědí.

Copyright © 2007-2018 Kovoděl Janča s.r.o.
Created byBluesoft