- Domů
- Časté dotazy
Časté dotazy
Vaše cesta k výrobě destilátu začíná u nás
U realizací komplexních rozsáhlejších projektů (pěstitelské pálenice, lihovary) očekávejte tento postup:
- 1. krok
Na začátku probereme vaše plány a navrhneme řešení přesně podle vašich potřeb. Doporučíme vhodné technologie, objemy a typ vytápění. - 2. krok
Vysvětlíme legislativu zákona, zaměříme prostory a zpracujeme projekt pro instalaci. - 3. krok
Připravíme projektovou dokumentaci pro: rozvod vody, odpady, plyn, elektroinstalaci, navrhneme uspořádání tak, aby vše dokonale sedělo. - 4. krok
Výroba probíhá u nás v dílně po dobu dvou až pěti měsíců podle náročnosti zakázky. - 5. krok
Samotná montáž probíhá až na místě instalace a trvá čtyři až šest dnů. - 6. krok
Po instalaci vše zkontrolujeme a zaškolíme obsluhu. Vy už se můžete těšit na první spuštění. - 7. krok
Všechny díly a komponenty si sami vyrábíme. Nejsme tak závislí na externích dodavatelích a garantujeme rychlý servis a údržbu zařízení.
Okruhy nejčastějších dotazů. Vyberte, co Vás zajímá:
Malé pálenice
-
Je domácí pálení / destilace u nás v České republice povolené?
Vlastnit destilační přístroj nebo pálenici je nezákonné, výroba lihu „na černo“ je v České republice trestným činem.
-
Někde jsem se dočetl, že si mohu doma malé množství destilátu vypálit pro svoji potřebu, je to pravda?
Destilovat / pálit doma je v České republice zakázáno a jedná se v tomto případě o trestný čin. Destilační kotle, které vyrábíme, jsou určené do zemí, kde je domácí pálení povoleno.
-
Eviduje se prodej destilačního zařízení?
Ano. Každý prodej, přemístění a výroba destilační kolony či přístroje se nahlašuje na celní úřad a Ministerstvo zemědělství České republiky.
-
Kam a jak se přihlásit, že jsem zdědil, pořídil nebo našel destilační přístroj?
Na příslušný celní úřad ve vašem okrese a Ministerstvo zemědělství České republiky Praha.
-
Jak dlouho mám na to, abych nahlásil domácí palírnu pořízenou u nás v ČR nebo v EU?
Zpravidla to bývá 5 pracovních dnů, doporučujeme však nahlašovat ihned po nabytí destilačního přístroje.
-
Jsem občan Rakouska, Německa, Slovenska, Maďarska a jiných států v EU. Mohu si pořídit destilační kotel?
Ano, do takových zemí máme povoleno prodat destilační zařízení a jsme povinní nahlásit na celní úřad a Ministerstvo zemědělství České republiky.
-
Jsem zahraniční občan, destilace alkoholu je u nás povolená. Mohu se zeptat, jaká velikost kotle je pro mě nejlepší?
Máme na výběr destilační kotle mnoha objemů. Existuje orientační pravidlo - pokud máte do 300 kg kvasu ročně, postačí Vám kotel do 75 litrů, pokud máte do 600 kg kvasu ročně, pořiďte si destilační kotel od 75 litrů do 150 litrů.
-
Jsou vaše destilační kotle bezpečné?
Ano, máme certifikaci a tyto malé pálenice dodáváme do celého světa již řadu let.
-
Je lepší jednoplášťový kotel nebo dvouplášťový kotel?
Co se týká kvality destilátu, je výsledek stejný vždy z obou variant a závisí zejména na kvalitě suroviny. Jednoplášťový kotel se destiluje kratší dobu a je potřeba surovinu vždy míchat. Dvouplášťový kotel se destiluje o něco déle než jednoplášťový kotel, ale má mnohem delší životnost. U dvouplášťových kotlů není nutné surovinu míchat.
-
Která řada mezi malými pálenicemi má nejvyšší výbavu a kvalitu?
Pokud chcete vyrábět tu nejlepší hruškovici, jablkovici či whisky, určitě volte řadu Aroma speciál. S jejími výhodami Vás rádi seznámíme, kontaktujte nás. Základem je však dobrý kvas a zralé ovoce.
-
Čím se řada Aroma speciál liší od klasických dvouplášťových kotlů? Jen tvarem?
Ano, liší se tvarem a designem, propracováním celého zařízení a osazením mnoha zlepšujících prvků, které mají vliv na destiláty. Především však speciálním tvarem parních dómů, které jsou posazeny na víku kotle. Výrobky řady Aroma speciál patří mezi prémiová destilační zařízení.
-
Mohou se výrobky v něčem lišit od fotografií na vašich webových stránkách?
Ano mohou, konstrukci našich výrobků stále zdokonalujeme, a proto se mohou výrobky v detailech od obrázků na webových stránkách lišit.
Pěstitelské pálenice a lihovary
-
Mohu jako fyzická osoba začít podnikat v pěstitelském pálení?
Ano, pěstitelské pálení je služba lidem (pěstitelům) a dá se pro toto podnikání zřídit živnost.
-
Mohu si postavit pěstitelskou pálenici doma?
Ano, za daných podmínek a schválení příslušných úřadů (celní úřad, stavební úřad, Ministerstvo zemědělství České republiky)
-
Kdo vydává povolení k provozu pěstitelského pálení?
Ministerstvo zemědělství České republiky, celní úřad, finanční úřad, živnostenský úřad a případně stavební úřad.
-
Kolik litrů alkoholu si může vypálit osoba za jeden rok v pěstitelské pálenici?
Pro každou zemi jsou podmínky jiné, v některých dokonce zakázané. U nás v České republice je to 30 l a.a pro jednu domácnost (to je 60 litrů padesátiprocentního destilátu)
-
Mohu destilovat v režimu pěstitelského pálení jakékoliv suroviny?
Ne, jen ovoce z vlastních sadů, z vlastních stromů.
-
Jak dlouho trvá výroba pěstitelské pálenice?
Zpravidla to bývají 2 - 4 měsíce od objednání technologie.
-
Jak velký prostor potřebuji na pěstitelskou pálenici?
Většinou se dá postavit do prostorů o půdorysu 4 x 4 m, doporučujeme však rezervu na manipulaci a pro zákazníky.
-
A co výška stropu? Je důležité mít vysoký strop pro stavbu palírny nebo lihovaru?
Ano, minimálně 2,5 až 3 m podle vybrané technologie.
-
Mohu destilát vyrobený v režimu pěstitelského pálení prodávat?
Ne, prodej alkoholu/destilátu vyrobeného formou pěstitelského pálení je zakázaný.
-
Jak tedy mohu prodávat alkohol?
Pro prodej alkoholu existují různé koncese, musíte vlastnit ovocný lihovar nebo si alkohol nechat vypálit v lihovaru s licencí, mít daňový sklad a mnoho jiných pravidel.
-
Mohu si tedy postavit svůj ovocný lihovar?
Ano, ale obnáší to spoustu dlouhých procesů a vyřizování, než dostanete licenci a splníte požadavky příslušných úřadů. Potom Vás však čekají jen samé příjemné věci a starosti 😊.
-
Kolik litrů destilátu si mohu vypálit ve svém ovocném lihovaru?
Kolik chcete. Záleží, jakou jistinu složíte daňovým úřadům a podle toho se odvíjí počty odpovídajících poskytnutých kolků.
-
Jak mám postupovat, když si chci postavit palírnu nebo lihovar?
Kontaktujte nás, navrhneme výběr technologie, připravíme cenovou nabídku. Provedeme návrh rozmístění, vytvoříme výkresovou dokumentaci a rozběhneme výrobu. Než si zajistíte vyřízení povolení, my máme vyrobeno a připravujeme montáž.
-
Jaká je životnost destilačních kotlů?
Životnost technologie se neudává na roky, ale na protečené litry alkoholu. Naše technologie pravidelně servisujeme, první servis provádíme většinou po 70 000 litrech vydestilovaného alkoholu. U prvního servisu se většinou pouze dotahují spoje, mění těsnění, čistí apod. Druhý servis je náročnější a probíhá po dalších 50 000 vydestilovaných litrech.
-
Záruka?
2 roky standardně, za příplatek lze záruku prodloužit až na 4 roky.
-
Mohou se výrobky v něčem lišit od fotografií na vašich webových stránkách?
Ano mohou, konstrukci našich výrobků stále zdokonalujeme, a proto se mohou výrobky v detailech od obrázků na webových stránkách lišit.
Destilační kolony
-
Mohu si u vás objednat výrobu kolony dle svých představ na míru?
Ano, baví nás stavět nové kolony a vyrábět atypické sestavy. Musíme však dodržet určitá kritéria.
-
Jak pracuje destilační kolona? Nemusí se dvakrát destilovat jako u dvou kotlového systému?
Ne nemusí, destilační kotle s rektifikační nástavbou a deflegmátorem ho nevyžadují. V rektifikační koloně probíhá samo přepalování přes jednotlivá patra.
-
Mohu destilační kolonu požívat pro pěstitelské pálení i ovocné lihovary?
Ano, obě varianty jsou přípustné.
-
Jsem laik a destilační kolony vypadají složitě. Zvládnu jejich obsluhu?
Ano, zaškolíme Vás, máme připraveny podrobné návody. Navíc – ovládání vypadá složitě, ale funguje většinou automaticky.
-
Co je jedno kotlový systém?
Jedno kotlový systém se skládá z destilačního kotle, kde probíhá ohřev suroviny a rektifikační kolony, kde probíhá přepalovaní s obohacováním o lihovou složku. Druhá destilace není nutná a proto je čas destilace o dobu druhého pálení kratší.
-
Co je dvou kotlový systém?
Destilace probíhá ve dvou kotlích a ve dvou krocích. Prvním krokem je destilace v hlavním tzv. surovinovém kotli. Ten bývá větší a je určený pro kvas. Druhým krokem je destilace v tzv. rektifikačním kotli, který je vždy menší. Nejprve se tedy vydestiluje kvas, vznikne lajtr (vodka) a ten se pak předestiluje v rektifikačním kotli.
-
Který typ systému je pro výsledný destilát lepší? Jendo nebo dvou kotlový?
V dnešní době je nejčastěji vyráběný a montovaný jedno kotlový systém / destilační kolony. Vzhledem k neustálému růstu cen energií je tato varianta provozně úspornější a náklady na destilaci jsou oproti dvou kotlovému systému až o 40% nižší.
-
Ze kterého systému je chutnější a aromatičtější destilát? Jedno nebo dvou kotlový?
Při správném nastavení rektifikačních stupňů, dokonalé deflegmaci a plynulém ohřevu, dokážete z jedno kotlového systému vydestilovat aromatický destilát s jemnou chutí. Pálenka (neboli destilát) z destilačních kolon je velmi bohatá na aroma, ale více lihová než u dvou kotlových systémů. Pro tradiční českou slivovici doporučujeme zase dvou kotlový systém, proto nabízíme výrobu obou variant.
-
Je důležité mít destilační kolonu z mědi?
Ano a nejen kolonu. Vyrábíme destilační kotle, víka, kolony a potrubí vždy z potravinářské mědi o obsahu 99,9% mědi. Chladiče jsou pak nerezové až po lihová měřidla na výtoku.
-
Proč je důležitá měď?
Obsah mědi hraje důležitou roli v destilačním zařízení, dává destilátu chuť a aroma. Katalytické vlastnosti mědi mají na výsledný destilát velmi příznivý vliv a zabraňují tvorbě nežádoucích látek.
-
Jak silný destilát / pálenku jsem schopen vydestilovat na destilační koloně?
Určitě s vyšším obsahem etanolu, jako u dvou kotlového systému. Při založení dobrého kvasu, správném nastavení destilační kolony a refluxu to může být ve výsledku destilát až 80%.
-
Jak vysoké jsou destilační kolny a jak velký prostor potřebuji na destilační kolonu?
Je otázkou, zda chcete jen destilační kolonu nebo celou technologii včetně vakuového nasávání apod. Taky hraje velkou roli objem kotle a počet rektifikačních stupňů. Ty nejmenší kolony 100 - 200 litrů se vejdou do prostoru 2 x 2 m s výškou stropu 2,3 m - 2,5 m. Ty největší kolony 500 litrů s třístupňovou kolonou a katalyzátorem jsou vhodné do objektů s půdorysem 4 x 4 m a výškou stropu alespoň 3,1 m.
-
Když objednám destilační kolonu, mohu si ji sám sestavit? Nebo potřebuji Vaši montáž?
Řekněme, že ano. Jednoduché kolony bez vakuového nasávání, měřidel, napojení na odpady a vodu nebo komín, jste schopni instalovat sami. Běžně tyto destilační kolony zasíláme do všech koutů světa a montáž zákazníci sami zvládnou. Pokud se jedná o velkou technologii a kompletní dodávku, posíláme na místo k Vám montážní tým a uvedeme zařízení do provozu včetně zaškolení.
-
Jakou kolonu mi doporučíte?
Vyrábíme mnoho typů a objemů. Nejprve je potřeba si uvědomit, jak velké množství chcete destilovat a podle toho vybereme objem kotle. Taky je potřeba se zamyslet, zda budete destilovat ovocné kvasy nebo giny či whisky. Při poptávce nám vždy uveďte tyto parametry a my Vám rádi odpovíme s nabídkou.
-
Který typ ohřevu je nejlepší? Není elektřina příliš drahá?
Cenově náročné jsou dnes všechny typy energií. Technologii elektrického ohřevu máme špičkově zvládnutou s přenosem tepla až 90 %. U plynového ohřevu se pro destilaci zužitkuje méně, cca 60% tepla. Ohřev na tuhá paliva (dřevo) neumožňuje efektivní regulaci a zhoršuje čistotu pracovního prostředí.
-
Mohou se výrobky v něčem lišit od fotografií na vašich webových stránkách?
Ano mohou, konstrukci našich výrobků stále zdokonalujeme, a proto se mohou výrobky v detailech od obrázků na webových stránkách lišit.